Logotype Angels Network
Historien om grundandet av Insamlingen Ängeln

Inga Pagréus och Susanne Hanqvist      Foto: Lotte Fernvall

En kall vinterdag året 1999 följde jag med diakonissan Inga Pagréus i S:t Klara församling till deras dagliga soppkök för de hemlösa på Sergelstorg.

Jag hade själv lagt märke till soppköket när jag vandrat hastigt förbi "plattan" på Sergelstorg för att handla. Det går liksom inte att undgå att se dessa frusna hungriga själar stå och vänta på sin tur att få mat.

Julen var snart i antågande och vi småpratade lite när vi gick mellan dessa vilsna själar. "Hur är det inför julen", frågade jag. "Brukar ni ge dom något extra till julen?" Hon berättade att förut hade de fått sponsring till en liten julpåse, men det var slut på det sedan några år.

Jag sa spontant: "Nej, det fixar jag, dom måste ju få en julklapp". Hon tittade på mig och log. Jag tror inte att hon visste vikten av mina ord.

Så startade den lilla insamlingen som jag kom att kalla Ängeln. Betydelsen för mig i detta ord, Ängeln, kan jag tyvärr inte dela med mig till er utan ni får själva tolka och lista ut det.

Ängeln startade lite smått med en tvål och tandborste och har sedan dess vuxit ofantligt. Fyra år senare (2003) samlade Ängeln in varor till ett marknadsvärde av knappt 4 millioner kronor, som delades ut som julklappar och skänktes till andra organisationer som arbetar med att hjälpa hemlösa.

Jag vill inte att Insamlingen Ängeln skall bli större, eftersom jag lägger stor vikt i att ha full kontroll över den. Med det menar jag "hand-till-hand-principen", att jag personligen följer med i varje steg. Jag vill veta att alla gåvor och bidrag som skänks kommer i rätt händer. Från min hand till deras.

Och mitt budskap är:

Du behöver inte vara rik, kändis
eller tillhöra någon stor organisation
för att hjälpa andra medmänniskor.
Det räcker med ett stort hjärta
och lite av din tid.

Susanne Hanqvist
Grundare av Insamlingen Ängeln