Logotype Angels Network
Insamlingen Ängelns grundare

I egenskap av grundare till Angels Network och Insamlingen Ängeln vill jag gärna presentera mig själv.


Foto: Lotte Fernvall
Jag är en ensamstående mamma född 1961 med två pojkar födda 1997 och 1980. Mina syskon och jag ingår i en skara på fyra systrar som alla har varit s.k. fosterbarn. Vi omhändertogs tidigt från våra föräldrar eftersom de var alkoholister. Alla vi syskon kom att hamna på olika ställen runt om i Sverige.

Våra föräldrar levde de sista 10 åren som hemlösa och uteliggare innan en av dem dog. Vår mamma avled 1977 nyss fyllda 39 år.

Vi hade ingen kontakt med våra föräldrar eller varandra, men vi har känt till varandras bakgrund.

Tillsammans har vi haft cirka 50 stycken placeringar på olika barnhem, fosterhem och institutioner.

Med hänsyn till den bakgrunden har jag kommit att alltid värna om andra och mina medmänniskor. Jag vill dock inte påstå att det bara är på grund av det. Kanske ligger det i den kristna grundsynen jag fick när jag var fyra år gammal, att gå i söndagsskola och lära sig godnattbön. Detta gjorde ett starkt intryck på mig som barn.

Därefter har livet haft andra vägar för mig och de har varit både svåra och långa. Jag kan inte påstå att jag har levt efter de värderingar jag fick som barn. Mitt liv har inte kantats av missbruk eller kriminalitet, men rotlöshet och otrygghet, vilket även mina systrar delar med mig.

Jag har ändå trott att meningen med min överlevnad är att jag ska hjälpa andra med min kunskap, erfarenhet, kärlek och vilja. Att värna om sin nästa och visa respekt, det är vi alla värda oavsett liv, leverne eller härkomst. Vi är alla värda lika mycket kärlek, omtanke och förståelse. Vikten av att inte bara tänka på sig själv utan även att ta hand om varandra.

Genom åren har jag haft många projekt; allt ifrån djurskyddskampanjer till insamlingar. Jag har uppvaktat jordbruksminister, Margareta Winberg, för ändringar i djurskyddslagen. Interpellationer, motioner och tidningsartiklar har jag skrivit i mängd. Jag har arbetat ideellt på behandlingshem och KRIS (Kriminellas Revansch I Samhället) i Stockholm och Skellefteå samt varit övervakare.

Till sist startade jag Insamlingen Ängeln 1999.

Under sommaren 2002 avslutade jag inspelningen av TV-dokumentären Tryggare kan ingen vara tillsammans med Bim Enström och Andreas Rydbacken för TV4.

Jag är alltid full av idéer och det viktigaste för mig är,
- att förverkliga dem,
- att våga vara mig själv och finna mina unika egenskaper, och
- att förändra det jag kan.

Den gåvan har vi alla bara vi hittar de rätta redskapen. Mitt redskap är mig själv och min kärlek till andra.

Jag vill avsluta min presentation med följande ord:

Ta hand om varandra
Värna om varandra
Och du får tusenfalt igen.

Susanne Hanqvist
September 2002